Tussen de dijken, langs de uiterwaarden, net buiten het pittoreske dorpje Aerdt heeft Bertie haar hemel op aarde gevonden: Camping De Rijnstrangen. Sinds zes jaar is ze er vaste gast. Dat blijft ze ook nu Peter en Ans Jacobs hun levenswerk overdragen aan Niels Leenders en Willemijn Botje. Al rijmend: “Die goede naam gaat er niet aan.”
Niels & Willemijn zetten levenswerk van familie Jacobs voort
Tekst & Foto’s: Susan Wiendels, de Liemers Helemaal Goed! Courant
➜ Download het originele artikel, uitgave 23 september 2020
“Ik heb er alle vertrouwen in. Niels is één en al enthousiasme en motivatie, hij weet wat ondernemen inhoudt en Willemijn is een echt buitenmens,” vertelt de Schiedamse, terwijl ze een kopje koffie inschenkt. Dit jaar verblijft ze in juli en augustus met haar man Paulus op de minicamping aan de Beuningsestraat 4, waar rust, ruimte, vrijheid en gastvrijheid glansrijk zegevieren. De omgeving is de speeltuin. Vanaf het moment dat ze in 2014 neerstreken in Aerdt met hun caravan zijn ze verkocht. Een simpel bakje koffie van Peter en Ans Jacobs deed wonderen. “We hebben zoveel campings gezien. In Nederland, Schotland, Frankrijk en Duitsland, we zijn overal al geweest, maar nergens zijn we zo vriendelijk ontvangen als hier. En zeg nu eens eerlijk. Kijk eens wat een prachtige staplekken. Het is hier goddelijk.”
Ze geniet zichtbaar van elke dag in het Aerdtse paradijs, een omgeving die honderdentachtig graden verschilt met hun thuishaven: een appartement van 100 m2, vier hoog, zonder balkon, met loggia aan de Westerkade. “Ook mooi hoor, ik ben er tevreden mee. Maar dit is toch wel wat anders.” Het mooiste plekje in de omgeving? Gedecideerd: “Fort Pannerden. Maar ik vind het hele landschap prachtig. De uiterwaarden van de Rijn, de dijkjes, de huizen, geweldig.” Al is ze vanwege haar slechte knieën wél afhankelijk van de auto wil ze al het moois bezichtigen. “Dat is jammer, mijn man fietst nog wel, maar het is niet anders. Ik ben zo blij dat ik leef. Ik heb een hartoperatie gehad, ik was er bijna niet meer geweest. Het is zo ontzettend knap wat ze tegenwoordig kunnen. Ik ben daar echt dankbaar voor.” Vervelen doet ze zich geen seconde. “Gisteren hebben we de Acht-kastelenroute in Vorden gereden, prachtig. En morgen komen twee kleinkinderen van tien en zestien een paar dagen”, wijst ze naar een tentje achter haar. Van hun zes kinderen wonen er twee in de omgeving. “Je weet hoe dat gaat met kinderen. Door het jaar heen komt het er weinig van om naar Schiedam te komen. Als Mozes niet naar de berg komt, dan gaat de berg maar naar Mozes. Ik vind het leuk om mensen te ontvangen en lekker te koken,” lacht ze.
Een natuurlijk gevoel
Ondertussen komt Niels (42) aanschuiven. Samen met Willemijn neemt hij twee weken de honneurs voor Peter en Ans waar. Niels: “Zij zijn zelden op vakantie geweest. Ze heb- ben altijd keihard gewerkt, naast de camping werkten ze allebei ook nog. Peter als machinist, Ans als telefoniste. We gunnen het ze van harte. Net als ze ons deze kans gunnen. Voor ons is het een mooie gelegenheid om alvast te wennen.” De officiële overdracht zal eind dit jaar plaatsvinden. “Ja, het is een hele grote levensstap. Ik had een jaar ge- leden niet kunnen bedenken dat ik na vele omzwervingen over de wereld weer in Ae- rdt, mijn geboortegrond, zou komen wonen. Maar het voelt heel natuurlijk.” Niels, Willemijn, hun twee kinderen Sterre (5) en Sven (2) en hond Max wonen nu nog in Lengel tegen de bosrand aan. Dat huis is verkocht. De Beuningsestraat 4 wordt straks de groene leefomgeving van het gezin en Niels’ ouders omringd door de camping met 28 plaatsen.
“Het bos gaan we missen, maar we krijgen er hele mooie natuur voor terug. De prachtige bomen op het terrein, de wilde & witte berk, de walnotenbomen, fruitbomen, hagen, een mooie rij knotwilgen, alles getuigt van de zorgvuldige en liefdevolle hand van Peter en Ans. Ik verwonder me elke dag weer. Als kind heb ik het me nooit zo gerealiseerd, maar naarmate ik ouder word, zie ik steeds meer in hoe hoog de natuurwaarde hier is. Neem de ooibossen in he Rijnstrangen gebied, die een belangrijke rol (gaan) spelen in het vasthouden van het water. Graag wil ik straks de kinderen op de basisscholen in deze omgeving op een leuke manier kennis laten maken met de natuur. Wie er zich van bewust is hoe mooi iets is, gaat zich er ook voor inzetten om het te behouden. Als je het zaadje voor de toekomst vroeg genoeg plant blijft dit prachtige gebied voor de generaties na ons behouden.” De eigen verwondering over de natuur overbrengen op anderen zit in Niels’ DNA. “Ik heb sinds 2013 een reisorganisatie met een duurzame filosofie: 360° Explore Adventures & Expeditions. Onze reizen zijn klimaatpositief. Wij hebben een rekentool ontwikkeld, waarmee we onder meer met behulp van Google Maps de voetafdruk van onze reizen bepalen. Die compenseren we dubbel.”
In de pen zit een driedaags micro-avontuur op het Gelders Eiland en Montferland met Zeddam als startpunt. “Ik ben daarvoor in gesprek met wethouder Belinda Elfrink.” Een mooie vorm van kruisbestuiving tussen overheid en duurzaam, kleinschalig ondernemen.
Vertraging van de tijdgeest
Naast het beheer van de camping blijft Niels straks actief als reisorganisator en trainer van leiderschapsprogramma’s. Ook Willemijn blijft werken als fysiotherapeute. Een druk bestaan dus voor het gezin Leenders inclusief hond Max, al nuanceert Niels dit gegeven. De camping onthaast en vertraagt de tijdgeest ondervindt hij nu in deze ‘proefperiode’ al aan den lijve. Met zijn zoontje op de tractor, met ronkende motor door het dorp, de wind in het gezicht, de schittering van het landschap en in de verte het kerkje. Hoe goed kan het leven in al zijn simpelheid zijn? “Ik zie dat zoiets veel doet met mijn zoontje, maar ook met mij, het maakt het kind in mij los. Dat gun ik anderen ook.” Het levenswerk van de familie Jacobs voortzetten, dát is het streven: een gastvrije, groen en ontspannen camping. “En nog meer zonnepanelen en van het gas af”, spreken ze hun duurzaamheidsambities uit.