De Stad & Bezienswaardigheden

De Stad & Bezienswaardigheden

In en rond de Liemers bezoek je op fietsafstand een aantal fraaie steden en andere bezienswaardigheden.

Hanzestad Doesburg

Op fietsafstand aan de rand van de Liemers ligt Hanzestad Doesburg. Wie Doesburg kent, zal het volmondig beamen: je krijgt er niet snel genoeg van. Het barst er van de bezienswaardigheden. Meer dan 150 monumenten en vele musea, je komt ogen tekort. Een rondwandeling door de stad is natuurlijk een aanrader. Net als een bezoek aan het Lalique Museum en De Waag, de oudste horecagelegenheid van Nederland. Wie goede benen heeft, moet beslist de Martinikerk beklimmen.

➜ Hanzestad Doesburg

Topattracties in Arnhem

Over de autovrije Kandiadijk is het een prachtige fietstocht naar Arnhem. Arnhem ligt midden in een prachtige groene omgeving, met aan de noordkant de Veluwe en met aan de zuidkant het uiterwaardengebied van De Liemers en de Betuwe. Overal zijn imposante bomen, sfeervolle tuinen en parken en mooie groene singels. Op straat zie je een bonte stoet aan modestudenten en in de hippe conceptstores van het Modekwartier vind je een eigentijdse kijk op kunst en mode.

Naast de oude stad maken de vele attracties en dierenparken in en rondom Arnhem een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard. Ga op avontuur in de grootste overdekte mangrove bij Koninklijke Burgers’ Zoo, beleef de Slag om Arnhem in Airborne Museum ‘Hartenstein’ of ga voor een spetterend dagje uit ga je naar het Nederlands Watermuseum. Ook het Nederlands Wijnmuseum in de imposante kelders en Museum Arnhem mogen niet ontbreken.

➜ Topattracties in Arnhem

Burgers Zoo

Zoals bovenstaand al genoemd: in Arnhem bevindt zich ook Burgers Zoo! Duik in 8 miljoen liter water, ga op avontuur in de overdekte jungle en bewonder de gieren in de woestijn van deze dierentuin. De nagebouwde eco systemen zijn werkelijk fraai en een lust voor het oog en een enorm avontuur. Het dierenpark is maar liefst 45 hectare groot en voor de liefhebber of voor de iets jongere bezoeker aan De Rijnstrangen zeer de moeite waard.

➜ Burgers Zoo Arnhem

Einkaufen in Kleve

Einkaufen, Shoppen, Winkelen – het maakt niet uit hoe het wordt genoemd – maar het is zeker leuk om het net over de grens in Kleve te doen. En er zijn talrijke mogelijkheden en het aanbod is toch ook weer anders dan in Nederland. Je kan er flaneren door de winkelstraat of een bezoek brengen aan het winkelcentrum EOC aan de Hoffmannallee. Meermaals per week zijn er markten in Kleve. Op deze verschillende markten zijn leuke aanbiedingen te vinden.

➜ Over de grens: Kleve

Het Rijk van Nijmegen

Wijsheid komt met de jaren. In de oudste stad van Nederland weten ze dan ook dondersgoed wat gezelligheid voor iedereen inhoudt! Of je nu into cultuur, natuur, winkels of een hapje en drankje bent, Nijmegen heeft voor ieder wat wils. Zing mee bij de tofste concerten, wandel vanuit de stad zo de natuur in en plof na een dagje shoppen neer op een van de vele terrassen. Via het voet- en fietsveer bij Millingen aan de Rijn of het veer bij Doornenburg is het slechts 21km fietsen naar Nijmegen.

➜ Het Rijk van Nijmegen

Doetinchem, centrum van De Achterhoek

Doetinchem ligt centraal in de Achterhoek, tussen bossen en weilanden, te midden van het beroemde Achterhoekse coulisselandschap. De stad Doetinchem is een echte winkelstad met een schitterende mix van filiaalbedrijven en kleinere, bijzondere winkels én ook vele verschillende horeca gelegenheden. De stad kent een aantal historische panden, gezellige pleinen en het Stadsmuseum.

Op cultureel gebied is er in Doetinchem het hele jaar door van alles te beleven met een aantal opvallende evenementen, concerten, tentoonstellingen en festiviteiten. In de omgeving zijn er veel bezienswaardigheden, fraaie boerderijen, charmante buurtschappen, rivieren en beekjes. Net als de eerder genoemde steden erg goed met de fiets te bereiken.

➜ Stad Doetinchem

Hanzestad Emmerich

Doel voor veel mensen van een „uitje“! De Rheinpromenade met uitzicht op de langste hangbrug van Duitsland en de kerken met schatkamer of het kruis uit munitieresten van de tweede wereldoorlog zijn de moeite waard. Ook weer een schitterende fietstocht over deels autovrije dijkjes langs de Rijn naar deze stad dichtbij de Liemers.

➜ Hanzestad Emmerich

Nederduits Zevenaar

Zevenaar is de dichtstbijzijnde stad vanaf de kleine camping. De natuur bij de hand, eigenlijk nog gemoedelijk dorps, maar wel een echte stad met cultuur en vertier. Dat is wat Zevenaar een gemeente én stad maakt waar het goed toeven is. Er zijn vele festivals en evenementen. En bovendien kun je er heerlijk shoppen, uit eten gaan of een terrasje pakken.

➜ Zevenaarse Evenementenkalender

Fashion Outlet Zevenaar

In Zevenaar wordt in 2022 een internationaal Fashion Outlet gebouwd. Prachtige merken en zeer aantrekkelijke horeca gaan Fashion Outlet Zevenaar tot een bijzondere parel van de Liemers maken. De outlet kenmerkt zich door een luxe, gezellige en stijlvolle uitstraling en door een gevarieerd aanbod van merken. Grenzeloos shoppen in een retail juweel in het Nederduitse landschap. Je kan de ontwikkelingen op de onderstaande website volgen.

➜ Fashion Outlet Zevenaar

Kasteelstad ‘s-Heerenberg

Kasteelstad ’s-Heerenberg heeft, behalve het indrukwekkende kasteel Huis Bergh, haar bezoekers veel te bieden. De uit 1379 daterende middeleeuwse stad, herbergt verschillende historische panden en kent een rijke geschiedenis.

Kasteelstad ‘s-Heerenberg aan de rand van de Montferlandse bossen kan putten uit een rijke historie. Dit is nog goed zichtbaar in het centrum van de stad. Het eeuwenoude kasteel dat aan de rand van het centrum staat en de oudste tuin van Nederland met daarachter het imposante Bergherbos met uitzicht op Elten. Maak er een historische wandeling, geniet van de uitzichten en bezoek het gezellige stadscentrum en de markt op donderdag. Je kan ‘s-Heerenberg via een verkorte route over een fietsbrug over de A12 en door Duitsland snel bereiken.

➜ Kasteelstad ‘s-Heerenbergh

Elten en de Eltenberg

In 1949 werd Elten ter compensatie voor het geleden leed in de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Die periode duurde tot 1963 toen Elten werd teruggegeven aan Duitsland. Dat leidde tot de beroemde ‘Butternacht’. Grote vrachtwagens vol boter stonden op 1 augustus vóór middernacht op Nederlands grondgebied en stonden na middernacht ineens op Duits grondgebied. Men spaarde zo een hoop invoerbelasting uit.

De Eltenaren hadden sowieso niet te klagen, want Elten was voor Nederlanders in de jaren vijftig en zestig een geliefd dagtrip-doel. Met busladingen vol kwamen ze hier genieten van de kerk op de berg en het fantastische uitzicht. Eigenlijk geen stad (Elten heeft geen stadsrechten), maar vanwege de nabijheid ten opzichte van de camping en omdat Elten in vele verschillende fiets- en wandelroutes is opgenomen én bovenal omdat het de fietstocht meer dan waard is hier toch vermeld. Elten is via het fietspad door de mooie Ossenwaard bij Herwen slechts 7km van Camping de Rijnstrangen.

➜ Elten en de Eltenberg