Kastelen & Musea

Kastelen & Musea

Deze regio van de Gelderse Poort is rijk aan kastelen, musea, oude fortificaties, vele herstelde redoutes en allen op fietsafstand.

Onderstaand een niet volledige lijst van mooie cultuur-historische bouwwerken in de omgeving van De Rijnstrangen. Controleer de websites van de kastelen, musea en forten voor actuele openingstijden.

Kasteel Huis Bergh (14km)

Kasteel Huis Bergh is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 12e eeuw. Vroeger een machtige vesting in woelige tijden, tegenwoordig een sfeervolle locatie voor een toeristisch bezoek of een evenement. Het kasteel ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt. Het is een van de grootste waterburchten van Nederland. Met een internationaal befaamde laat-middeleeuwse kunstverzameling, munt-, en wapenkamer. In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich De Plantage (een 18e-eeuws parkbos).

➜ Kasteel Huis Bergh

Kasteel Doornenburg (6km)

Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw.  Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland, nabij het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Nederland. Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog is te zien. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel, en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel. In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen.

➜ Kasteel Doornenburg

Liemers Museum (7km)

Kunstwerk! Liemers Museum draagt de geschiedenis van de Liemers prachtig uit. Het is een knus museum, met wisselende exposities, de historie van de Liemers, veel over lokale flora en fauna, gepassioneerde experts, echt de moeite waard. Dit museum heeft een vaste collectie met o.a. Mammoet botten. Verder is het een schuttersmuseum vanwege de vele schuttersverenigingen in de omgeving. Ook over de invloed van de twee wereldoorlog vindt je hier veel informatie.

➜ Liemers Museum

Fort Pannerden (5km)

Een verrassend mooi fort dat schitterend is gerestaureerd: Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de Waal, Rijn en het Pannerdensch Kanaal. Fort Pannerden is een voormalig 19e-eeuws fort ten zuidoosten van Doornenburg (net over het veer bij Pannerden). In 1969 kreeg het fort de status van rijksmonument en sinds 2005 maakt het deel uit van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie.

➜ Fort Pannerden

Rondom Fort Pannerden ligt het mooie struingebied van de Klompenwaard. Je kan een bezoek aan het fort combineren met heerlijk struinen tijdens het ochtendgloren, in de middagzon of tijdens het mooie strijklicht moment aan het einde van de dag (zoals op onderstaande foto).

Nederlands Openluchtmuseum (20km)

Bezoek het uitgestrekte museumpark in Arnhem en ontdek de vele activiteiten, demonstraties en museale gebouwen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis in authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Je wordt meegenomen op reis door de tijd van maar liefst twee eeuwen geleden tot heel recent. De mensen uit het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed inspireren ze je met hun verhalen.

➜ Nederlands Openluchtmuseum

Stadsmuseum Bergh (14km)

Stadsmuseum Bergh dompelt de bezoeker onder in de rijke geschiedenis van de stad ‘s-Heerenberg en het graafschap Bergh, waar eens de machtige heren van Bergh de scepter zwaaiden. Kasteel Huis Bergh en de stad waren eng met elkaar verbonden en omgeven met vestingwerken. De stad heet nu dan ook met recht ‘Kasteelstad ’s-Heerenberg’, een unicum in Nederland. Op loopafstand van Huis Bergh ligt tegenover het Ni-je Raethuys het Stadsmuseum Bergh, waar dit mooi is te zien en te horen aan de hand van een gedetailleerde interactieve maquette. Deze laat de stad zien zoals die er rond 1550 uit moet hebben gezien met behulp van belichtingstechniek en animaties. Archeologische vondsten uit die tijd geven een mooi beeld van het dagelijks leven in de stad en het omliggende platteland. Het St. Antonius-schutsgilde had daarin een bijzondere positie.

➜ Stadsmuseum Bergh

Kröller-Möller Museum (35km)

Bewonder de unieke collectie van het Kröller-Müller Museum met topstukken van beroemde meesters, zoals Van Gogh, Monet, Seurat, Picasso en Mondriaan. Het museum en de bijbehorende mooie beeldentuin, samen circa 25 hectare, genieten internationale bekendheid. Het ligt ook nog eens schitterend, middenin het Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Houdt er wel rekening mee dat u voor een museumbezoek ook een geldig entreebewijs voor het park nodig heeft.

➜ Kröller-Möller Museum

Archeologisch Park Xanten (42km)

Het Archeologisch Park Xanten is het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland. Het laat de bouwwerken zien van de voormalige Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. Een inspirerend bezoek aan de Romeinse geschiedenis! Alle informatie in het park en in het museum wordt ook in het Nederlands gepresenteerd.

➜ Archeologisch Park Xanten