Heuvel & Stuwwal Wandelingen

Heuvel & Stuwwal Wandelingen

Het Montferland is een waar wandelparadijs in Nederland; een prachtig heuvelachtig bosgebied in Nederlands en Duits grensgebied.

Heuvelachtig bos met een gouden rand

Wat De Rijnstrangen en het Gelders Eiland o.a. zo uniek maakt is de veelheid aan landschappen op kleine afstand van elkaar. De indrukwekkende delta van de Rijn met al zijn oude strangen is snel vergeten als je over de zandgronden en heuvels van het Montferland wandelt of fietst (8,5km van De Rijnstrangen). Erwin Grob, boswachter van het Montferland, schrijft over dit gebied:“De hoogteverschillen van het Bergherbos vind ik nog iedere dag heel bijzonder. Bossen op de stuwwal met daaromheen glooiende akkers, een bijna buitenlands plaatje. Dat ervaar je helemaal op de uitkijktoren op de Hulzenberg. Hier kijk je tot in Duitsland, over dichte bossen en akkers met graan, de gouden rand van het Bergherbos. Deze akkers bebouwt Natuurmonumenten op biologische wijze en ze zijn daardoor rijk aan akkerkruiden en insecten. Door de akkerranden in te zaaien met planten met olierijke zaden, vinden veel dieren er ook in de winter nog voedsel.”

Het Bergherbos in Gelderland strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Dat levert soms pittige routes op, maar ook prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes. De stuwwal is zelfs grensoverschrijdend en loopt tot aan het karakteristieke uitzichtpunt bij Hoog-Elten (in vroegere tijden Hoigh-Elten). De kracht van de Rijn(delta) heeft de stuwwal doorbroken waardoor deze is los komen te staan van de stuwwal bij Nijmegen. Tezamen met de Gelderse Poort vormt dit de prachtige natuur waar wij zijn opgegroeid en hebben gewoond (voordat wij naar De Rijnstrangen zijn verhuisd woonden wij aan het de rand van het Montferlandse bos). Op de stuwwal zijn meerdere Nederlandse en Duitse uitzichtpunten en vele wandelroutes, in lengte variërend van kort (2 tot 7 kilometer) tot zelfs meerdaagse tochten. Zie hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Montferlandse Toppen Wandelroute (43km of delen)

De Montferlandse Toppen Wandelroute is 43 kilometer lang en door de 500 hoogte meters ware bergtocht in Nederland! Best pittig om in één dag te wandelen, al is dit wel mogelijk. De route is voorzien van een knooppuntensysteem; door van knooppunt naar knooppunt te wandelen kun je je eigen route samen stellen. Al wandelend passeer je 18 behoorlijke toppen van het Montferland waaronder de uitkijktoren van Natuurmonumenten op de Hulzenberg. Elke top heeft een naam en verhaal. Wetenswaardigheden over het unieke gebied wordt op elke top gecommuniceerd door middel van een QR-codes die je scant met de smartphone. Een wandelkaart is verkrijgbaar bij Camping De Rijnstrangen, bij Uitspanning ‘t Peeske of bij de VVV in ‘s-Heerenbergh. Starten kan vanaf elk punt op de route, maar vanuit De Rijnstrangen is aansluiten bij Elten (achter het Star tankstation) of bij Uitspanning ‘t Peeske het dichtste bij (10km van De Rijnstrangen).

Startpunt: Uitspanning ‘t Peeske, Peeskesweg 12, Beek óf Star Tankstelle, Beeker Str. 250, Elten
➜ Voetstappen.nl Montferlandse Toppen Wandelroute GPX

➜ Montferlandse Toppen Wandelroute topografische kaart
➜ Fotoverslag

Wandelroute Bergherbos (7km of 4km)

Een wandeling die het bos afwisselt met mooie uitzichten over glooiende akkers in het Bergherbos. De wandelroute begint en eindigt bij het sprookjesachtig gelegen restaurant ’t Peeske (10km van De Rijnstrangen). De wandelroute van 7 km is  gemarkeerd met rode pijltjes en voert onder andere langs de uitkijktoren Hulzenberg. De route heeft ook een kortere variant, van 4 km, deze is aangegeven met blauwe pijltjes (deze bereikt niet de uitkijktoren). Vanaf de uitkijktoren kunt u het kerkje van Aerdt goed zien liggen.

Startpunt: Uitspanning ‘t Peeske, Peeskesweg 12, Beek
➜ Natuurmonumenten Wandelroute Bergherbos

Hoch Elten Grensroute (9km)

Een mooie nieuwe tocht die ook als Trage Tocht is beschreven. Niet al te lang (9 km) en uiteraard met de nodige zandpad garantie op de stuwwal van het Montferland. Wel flink stijgen en dalen af en toe. Je start op het gezellige marktplein in Elten (8km van De Rijnstrangen). Afwisseling in het bos met brede en smalle paden langs eikenbomen, enkele imposante beuken en uiteraard diverse bosranden. Langs en dwars over de (heide)velden. Hoch Elten is een schitterende verrassing vlak voor het einde van de route met fraaie uitzichten over het Rijndal & de Gelderse Poort, een pannenkoekhuis en de Drususbronnen. Op het laatste deel daal je opnieuw met fraaie panorama’s af naar het drostambt Elten.

Startpunt: Marktplein in Elten, Duitsland
➜ Wandelzoekpagina Trage Tocht Hoch Elten
➜ Wikiloc Hoch Elten Grensroute

Fokko Erhart (wildernisfoto.nl)

Hettenheuvel Kale Jacob (4,5km)

Prachtige route voor liefhebbers van een stevige boswandeling. De route kent een aantal flinke klimmetjes en voert je langs sporen uit het rijke verleden van het Bergherbos. De Hettenheuvel is met 93,7 meter de hoogste heuvel van het Montferland.
Ten noorden van de Hettenheuvel ligt de Kale Jacob met een hoogte van 80 meter. Je bevindt je nu aan de noordelijke kant van de stuwwal vanwaar je een prachtig uitzicht hebt richting Beek, Zeddam, Doetinchem, Didam, Duiven, de Veluwezoom en Wehl. Een gestage klim en een mooie afdaling via glooiende akkers en weilanden.

Startpunt: Parkeerplaats Hettenheuvel, Zeddamseweg 5, Kilder
➜ Natuurmonumenten Historische Wandelroute Bergherbos

Ook dit is slechts een greep ..

.. uit de vele wandelmogelijkheden in het Montferland, het Bergherbos en de Eltenberg. Als wandelaar waan je je in deze gebieden als een kind in een snoepkraam. Het aanbod aan prachtige wandelroutes is groot en gevarieerd. Alleen al vanuit Elten en Hoch Elten zijn er maar liefst 10 bewegwijzerde wandelroutes in kaart gebracht. Kijk voor meer inspiratie eens op de volgende websites:

➜ Natuurmonumenten Bergherbos
➜ Wandelen Montferlandonline.nl
➜ Wandel.nl Montferland
➜ Ontdekmontferland.nl Wandelend