Overnacht je op De Rijnstrangen, dan slaap je op ‘goede’ grond! De streekproducten uit de Liemers en Gelderse Poort vallen in de prijzen.
De grond op het Gelders Eiland bestaat vooral uit zeer vruchtbare klei. Oorspronkelijk behoorde het Gelders Eiland tot de Betuwe. Er wordt gesteld dat het woord Betuwe ‘goede grond’ betekent. Sinds de aanleg van het Pannerdensch Kanaal (1709) is het Gelders Eiland pas echt een eiland en deel van de landstreek de Liemers. Overnacht je op De Rijnstrangen, dan slaap je op grond waar in principe alles goed op groeit en waar wij als trotse inwoners makkelijk een groot deel van ons heerlijke eten vandaan kunnen halen. Daar willen we jou van mee laten genieten! Lees verder hoe het hart van de “Gelderse Poort” ook jouw smaak bereikt.
Ei, ei, ei (en walnoten & aardappelen)
De kakelverse eitjes voor in het ochtendzonnetje op de kleine camping haalt u om de hoek bij Toon de Vries. Op het einde van de kampeerveldjes loopt een paadje de kleine, oude Rijndijk op. Op het dijkje slaat u linksaf. Na ongeveer 300 meter treft u de boerderij van Toon aan u linkerhand (Aerdtsedijk 45).
Verse melk (hmmmm ..)
De melk van Frank en Lotte van den Brink is heerlijk romig, bijna een toetje zo lekker. Op kleine wandelafstand, zo’n 600 meter, (Aerdtsedijk 53) kan je de heerlijke, verse melk halen. Niet alleen erg lekker, maar ook goedkoper dan in de supermarkt terwijl de korte keten ook voor de boer weer goed uitpakt.
Neem zelf een fles mee (of bewaar een stevige plastic fles om te vullen) en houd er rekening mee dat de melk zo vers is (onverhit) dat hij binnen 3 dagen gedronken moet worden. Als de groenten geoogst worden kan je bij Frank & Lotte ook diverse groenten van het land kopen.
Natuurgerijpte kaas tot aan de deur
Voor lekkere kaas kan je zo de caravan of camper uitrollen. Elke woensdagmiddag (ook in de winter voor de appartementen) komt Ralph van de Kaashoeve bij ons langs om tekst en uitleg te geven over de lekkerste kazen van de week. Allen van de hoogste kwaliteit melk, met een uniek rijpingsproces, minder vocht, goed op leeftijd en een véél vollere smaak.
Fruitkwekerij “de Drie Dorpenpolder”
Fruitkwekerij “de Drie Dorpenpolder” is uw lekkerste fruit-adres. Op iets minder dan 10 minuten fietsen (3,5km), aan de andere kant van de polder, kan je er het hele jaar door appelen, peren, diverse verse fruitsappen en seizoensfruit zoals aardbeien en pruimen halen. Vanaf ongeveer half juni zijn ook grote zoete kersen verkrijgbaar (Renbaan 45). Bert Van Schip vertelt u er graag over! Als u goed op de video reportage vanuit de lucht kijkt ziet u in de verte De Rijnstrangen liggen.
Natuurkoeien, dierwelzijn & duurzaamheid
In de Driedorpenpolder in Aerdt kan je ook heelrijk scharrelrundvlees kopen. Vlees dat met aandacht is geproduceerd, in samenhang met natuurbeheer met aandacht voor dierenwelzijn. Jos Bolk (Renbaan 52) verkoopt het lekkere vlees vanaf de boerderij. De blondjes van Bolk worden ze ook wel genoemd. De koeien zijn van het ras “de Blonde d’Aquitaine” wat bekend staat om zijn vet- en cholesterolarm vlees. En ze begrazen de prachtige omliggende natuurgebieden waaronder het strangen gebied om een zo hoog mogelijke natuurwaarde te halen.
De groene schuur
Van Ferdinand en Anja Eeuwes kan je zo ongeveer alle lekkere seizoensgebonden groentes verkrijgen. Buiten kweken ze ± 200 soorten kalebassen en pompoenen. Deze worden omstreeks april geplant en vanaf augustus geoogst. Verder in de volle grond diverse soorten aardappelen en kool. In de tuinbouwkassen worden het jaarrond verschillende soorten oud-Hollandse vergeten groenten en tropische groenten gekweekt. Ook diverse soorten pepers van zoet tot heel scherp, in verschillende kleuren en maten, en een groot assortiment aan verse kruiden en sierfruit. Voor alle groenten (een uitgebreide seizoenslijst staat op de website) kan je dagelijks terecht in de gezellige streekwinkel. Je zal verrast zijn door het grote assortiment en je wordt voorzien van een gedegen advies omtrent de smaak en bereiding van het product.
Van de sap tap
Ferdinand en Lidy van Schip houden zich op een milieuvriendelijke manier bezig met het telen van verschillende soorten appelen en peren. Door een eigen koelruimte kunnen ze de appelen en peren onder lage zuurstof bijna het hele jaar rond vers aan u verkopen. De buitenbeentjes worden geperst tot heerlijk puur en ongefilterd appelsap, perensap en appel/peer sap in liters flessen.
Stadsbrouwerij Wittenburg
Ergens begin deze eeuw kwam een groep Zevenaarse vrienden op het idee om zelf bier te brouwen. Een leerproces van vallen en opstaan, verrassingen en teleurstellingen. Maar al doende leert men en er ontstond belangstelling voor de brouwsels van deze pioniers. De “Jonkheer”-bieren danken hun naam aan het landgoed “Sevenaer” waar het bier in de daarop volgende jaren verder werd ontwikkeld en gebrouwen. Inmiddels is er een eigen locatie waar de productie te bezichtigen is aan de Markt 7 in het centrum van Zevenaar.
Stoere waterbuffels
De buffelboerderij van Anita en Gert Jan Arns in is een echt familiebedrijf. Ze houden waterbuffels voor de melk en het vlees. Alle buffelmelk en vlees verwerken ze zelf. Van de melk wordt o.a. buffelmozzarella, buffelyoghurt en buffelfetta gemaakt. Deze heerlijke buffel mozzarella smaakt fantastisch op brood, in de pasta of met een tomaatje en basilicum. Daarnaast verkopen ze ook het vlees van de waterbuffel waaronder buffelgehakt, buffelburger, biefstuk en saucijzen. Al hun producten zijn aan huis in de buffelshop te verkrijgen. Dierenwelzijn staat ook bij Anita & Gert Jan voorop; de buffels hebben veel vrijheid. Ze kunnen buiten lopen en bij slecht weer in een stropotstal die twee keer per dag word opgestrooid.
➜ Buffelboerderij Arns Zevenaar
Runderen in kruidenweides
Jeroen en Gerdien Stuijt: “Dykhoeve in Herwen, waar runderen in kruidenweides lopen, en varkens buiten wroeten, waarbij ze hun eigen voedsel bij elkaar scharrelen.” Opnieuw een prachtige boerderij op het Gelders Eiland waar met passie voor de dieren en het boerenleven wordt gewerkt. De boerderij is opengesteld voor gasten zodat je meer te weten kan komen over de dieren en een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur. Een systeem dat voedsel van hoge kwaliteit levert en economisch perspectief biedt voor de toekomst. Dykhoeve werkt zonder een keurmerk, omdat kwaliteitsvlees en dierwelzijn vanzelfsprekend moet zijn, en waarmee we zo een goed stukje vlees betaalbaar houden.
Meesterboulanger Daan Hesseling
Op de grens van Nederland en Duitsland wordt bij bakkerij en familiebedrijf van Bentum in Lobith al drie generaties lang ambachtelijk en met veel toewijding gebakken. Ieder product krijgt de tijd en de aandacht die het verdient. Bovendien worden alleen kwalitatief hoogwaardige grondstoffen geselecteerd. Zo hoeven de bakkers niets aan hun producten toe te voegen dat er eigenlijk niet in thuis hoort. En dat proef je kunnen wij uit ervaring zeggen! Daan mocht zich in 2018 als eerste Gelderse bakker ‘Meester Boulanger’ noemen. Wellicht in dit rijtje een wat vreemde eend in de bijt, maar ook weer niet helemaal want als je een broodje bij Daan haalt, een eitje bij Toon, de verse melk bij Lotte & Frank, een paar aardbeien bij Bert en een plakje smaakvolle kaas bij Ralph dan is je 5 sterren ontbijtje op Camping De Rijnstrangen geregeld!
Wijngoed Montferland
Wijngoed Montferland bestaat uit twee wijngaarden, wijngaard Kasteel Huis Bergh, gelegen in de heuvels van Montferland en ‘t Oerlegoed, gelegen in buurtschap de Wals in Gendringen. Het wijngoed is gestart in 2004 en maar liefst 14.000 wijnstokken zorgen voor de productie van rode, witte en rosé wijnen van hoge kwaliteit waar ook het Nederlandse koningshuis van geniet.
De wijnen zijn bekroond met Nationale en Internationale prijzen. Het wijnhuis bevat een wijnmakerij, wijnkelder en een prachtige proeverij ruimte.
Ook al is de lijst lang ..
Hij is nog verre van volledig. Laat je verrassen in de Liemers en de vruchtbare grond van de rivierendelta. Bezoek voor meer inspiratie op wandel- en fietsafstand van De Rijnstrangen de website van Liemers Trots of ..
Op deze kaart staan alle streekgenoten en ambassadeurs van de netwerkorganisatie Liemers Trots. Streekgenoten zijn boeren en tuinders die streekproducten produceren en verwerken en bedrijven (boerderijwinkels & restaurants) die deze streekproducten gebruiken of verkopen.
➜ Download de flyer met informatie
Download de poster (pdf) van de streekgenoten van Liemers Trots.