In de Gelderse Poort & De Liemers liggen de mooiste wandelroutes over boerenland en door gevariëerde, beschermde natuurgebieden.
De Klompenpaden op het Gelders Eiland & in de Liemers ..
.. gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracé’s. Onderweg kan je via de informatie in de brochure of in de speciale Klompenpaden-app meer te weten komen over de rijke cultuurhistorie van dit gebied en het mooie, waterrijke landschap. Voor de onderstaande reportage hebben wij vele foto’s mogen gebruiken van Henrie van Zoggel. Henrie hebben wij ontmoet op een wandelreis. Hij houdt een schitterende weblog over wandelroutes in Nederland bij: ambulare.nl
1. Rijnstrangenpad (14km)
De wandelaars die hem gelopen hebben vinden dit een van de mooiste klompenpaden. Een andere reacties die wij vaak horen is dat dit klompenpad eigenlijk elk seizoen iets moois biedt. Hoe dan ook, het Rijnstrangenpad is een juweel onder de klompenpaden. Wandelen door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken verken je de natuur die dit gebied zo uniek maakt. Je wandelt de gehele route door Natura2000 gebied De Rijntakken. (200m van De Rijnstrangen)
2. Pannerdensche Waardpad (12km)
Struinend in de Groene Rivier en wandelend via dijken en schouwpaden ziet u hoe grote landbouwpercelen en ruige natuurterreinen elkaar ontmoeten. Veel onverhard door de uiterwaarden van de Rijn, rustige fietspaden en een enkel stukje over de weg. Het Pannerdense Waardpad kruist en overlapt het Kandiapad, Husloapad en het Rijnstrangenpad. Je kan hem ook perfect gebruiken als verbindingspad met de andere paden en daardoor zelfs een meerdaagse tocht in de Gelderse Poort lopen. Wat mij betreft is het pad zeker een aanrader en komt het net achter het Rijnstrangenpad. (1km van De Rijnstrangen)
3. Rijnweidepad (11km)
Ontdek het landschap van Spijk. Beleefde historie van de baksteenindustrie en de dynamiek van dit bewogen en altijd veranderende rivierenlandschap. Je wandelt op het Rijnweidepad langs de grens van Nederland met uitzicht op de Eltenberg en op andere delen van het pad maak je uitstapjes naar onze oosterburen in de Duitse gemeente Emmerich. Uniek is de “uitblaasruimte” in de kerk van Spijk. Hier kan een kopje koffie genoten worden en de lokale verenigingen stellen zich op een bijzondere wijze aan de wandelaar voor. (6km van De Rijnstrangen)
4. Babborgapad (11km of 6km)
Het Babborgapad, genoemd naar een oude naam van het dorp Babberich namelijk Babborch, is het eerste internationale Klompenpad. Het Babborgapad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Babberich, waarvan bijna vijf kilometer over Duits grondgebied. Wandelen door een landschap met weilanden, akkers en bos en over smalle smokkelpaadjes. Dit nieuwe Klompenpad sluit aan op het Rijnstrangenpad. (4,5km van De Rijnstrangen)
5. Kandiapad (16km, 10km of 8km)
Ontdek het fraaie buitengebied van Groessen. Wandelen door het rivierenlandschap van de Rijn met fraaie vergezichten, over dijken, de oeverwal, kerkenpaden en door uiterwaarden. Sinds de terugkeer van de bever in 1995 in het Rijnstrangengebied zal je op het Kandiapad eenvoudig de knaagsporen van de bever terugvinden. Vooral in de winter als het gewas laag en de houtbehoefte van de bever groot is. (5,5km van De Rijnstrangen)
6. Staickheimerpad (9km, 11km of 17km)
Ontdek het heuvelachtige buitengebied van Stokkum, door het Bergherbos, over glooiende akkers en cultuurhistorisch erfgoed. Het is een mooie, afwisselende route die vele fraaie doorkijkjes geeft, door glooiend en heuvelachtig landschap gaat en prachtige slingerpaadjes volgt. De Hulzenberg is met een hoogte van 84 meter boven NAP een van de hoogste punten van het Bergherbos. Bovenop staat een uitkijktoren. Het hout waarvan deze is gebouwd komt allemaal uit het Bergherbos zelf. Na de pittige klim naar boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Je staat op een hoogte van 21 meter en kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot de Rijnstrangen. Er is een prachtig verband tussen de stuwwal waar je nu staat en het Rijnstrangen gebied waar de camping ligt: het water in de Oude Rijn komt namelijk deels van kwelwater uit deze stuwwal. Vandaar dat het water er zo zuiver is wat ervoor zorgt dat de otter er graag woont. (10km van De Rijnstrangen)
7. Husloapad (19km, 16km, 7km of 3km)
Ontdek het fraaie buitengebied van Loo. Het Husloapad brengt je al wandelend door het rivierenlandschap van de Rijn met fraaie vergezichten, over dijken, langs waaien, door uiterwaarden en weilanden. De route loopt ondermeer langs het Looveer. De eerste vermeldingen van dit veer dateren uit 1470. Deze werd met de hand voortgetrokken. Vanaf de 18e eeuw was er een gierpont, die gebruikte de stroom van de rivier om vooruit te komen. (5,5km van De Rijnstrangen)
8. Bevermeersepad (10km)
Het Bevermeersepad loopt over overwegend onverharde wegen, door het mooie buitengebied van Angerlo. Wandelen langs weteringen, over broekgronden en door het coulissenlandschap. De naam Bevermeer werd al genoemd in de 13e eeuw en lijkt te verwijzen naar een gebied waar bevers leefden. Het gebied rondom Angerlo is vanouds een zeer waterrijk gebied, wat de omgeving en de Liemers kenmerkt. Daarnaast zijn de typische broekgronden uit 1900 met duidelijke verkavelingsstructuur zichtbaar. Het broeklandschap is een open landschap met verspreid staand houtwallen, beplanting en oude krukboerderijen die ontstaan zijn in de tweede helft van de 19e eeuw toen het in de landbouw beter ging. (15km van De Rijnstrangen)